8 maart 2017
Door: Jo Haen (1939)
Lees ook Blindengeleidehonden jarenlang opgeleid op de Middenweg
Lees ook Opening blindengeleidehondenschool in 1935
Lees ook De ‘voorschool’ voor de blindengeleidehonden
Lees ook Kinderen van Dongen weer even terug op de geleidehondenschool
Lees ook Hondengeblaf aan de Middenweg
Lees ook Boerderij Middenmeer Middenweg 333
Op woensdag 8 maart 2017 hield Kees Tinga, hoofdinstructeur, in de Linnaeus Boekhandel een lezing over de blindengeleidehonden.
Aanleiding voor de lezing was het honderdjarig bestaan van de blindengeleidehondenscholen. En het boek ‘Vooraan!’ Honderd jaar blindengeleidehond’ dat naar aanleiding daarvan is uitgekomen, geschreven door Ad Bakker en Kees Tinga, hoofdinstructeur van de school.
Kees Tinga (1958) is geboren en getogen in Amstelveen (of eigenlijk Nieuwer-Amstel). Door zijn werk met blindengeleidehonden en interesse in geschiedenis van Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF geleidehonden) kreeg hij een binding met de Watergraafsmeer. Hij heeft de buurt goed leren kennen vanwege de vele trainingssessies met de geleidehonden.
Ontstaan van de scholen
Enthousiast vertelde Kees hoe het allemaal begonnen is. In het Duitse Oldenburg werd in de 1e W.O. de eerste echte opleidingsschool opgericht (1916) bestemd voor blinde oorlogsveteranen. Toen dat een succes bleek kwamen ook blinde burgers voor een blindengeleidehond in aanmerking.
In Nederland werd de eerste school in 1935 opgericht aan de Middenweg 333 in de Watergraafsmeer. De school werd geopend door Prinses Juliana, die in 1953 nog een keer de school bezocht. Dagelijks kon je de instructeurs met een cliënt en de hond door de Watergraafsmeer zien lopen.
Middenweg 333
In de voormalige boerderij Middenmeer aan de Middenweg 333 bevond zich een oefenterrein waar de blinden zich met hun hond konden bekwamen in het leren trappenlopen, het omgaan met obstakels in de weg enz. voordat ze echt de straat op gingen.
Verhuizing naar Amstelveen
Helaas moest de school rond 1983 verhuizen naar Amstelveen, maar nog steeds komen er busjes met instructeurs en honden naar de Watergraafsmeer. Dit stadsdeel is uitermate geschikt om te oefenen al is het er sinds 1935 door het steeds drukker wordende verkeer niet makkelijker op geworden.
Tegenwoordig veel vrouwelijke instructeurs
Per jaar worden er 80 honden opgeleid. Eerst verblijft een puppy een jaar lang in een ‘pleeggezin’ om te wennen aan de normale huiselijke omstandigheden en om alvast diverse gewoontes aan te leren. Daarna neemt de school het over. In de beginjaren waren het vooral mannelijke instructeurs, voornamelijk afkomstig uit de politiewereld, zoals Kees Tinga, maar tegenwoordig zijn de meeste instructeurs van het vrouwelijke geslacht. Volgens Kees komt dat door de veranderde aanpak. Vroeger moest de hond ook voor verdediging van zijn/haar cliënt zorgen maar tegenwoordig is dat heel anders.
Kostbare aangelegenheid
Het opleiden van een hond is een kostbare aangelegenheid. In de beginjaren moest een blinde zelf een flink bedrag op tafel leggen, maar tegenwoordig wordt een gedeelte door de ziektekostenverzekering gedekt.
De inkomsten van de school bestaan hoofdzakelijk uit giften en gaven van donateurs, al krijgt KNGF Geleidehonden als aanbieder van zorg een klein deel van de kosten van sommige honden vergoed van de zorgverzekeraars. Ook via acties wordt geld ingezameld. Zo kunnen er b.v. plastic dopjes worden ingezameld waarvan de opbrengst ten goede komt aan de school.
Bezoek aan de school
Je kunt de school bezoeken en zelfs een ‘beleving’ meemaken. Dan weet je even hoe het is om een blinde te zijn. Aanmelden kan via Inschrijving geleidehondenbeleving
Na de interessante lezing waarbij ook enkele oude filmpjes over de school op de Middenweg werden vertoond kon onder het genot van een glaasje nog even worden nagepraat, foto’s bekeken en uiteraard het boek ‘Vooraan’ worden gekocht, gesigneerd door Kees Tinga en Ad Bakker, de schrijvers.
Jo Haen
Kees zegt
Dank voor je mooie verhaal, Jo! Ik vond het een hele leuke avond en als ik ooit nog een historische vondst doe, ben jij de eerste die het hoort. Tot ziens bij de beleving!!
John Haen zegt
Opening van de Geleidehondenschool door Prinses Juliana in 1935
Een zegetocht in Oud Watergraafsmeer
Bron: Utrechtsche Courant 01-10-1935
Met dank aan John Haen
|
René van Eunen zegt
Lezing Kees Tinga
Prachtig, actueel verhaal. Heel mooi gedaan Jo!